koolhydraten

Koolhydraat Arm dieet NIET DOEN 

Gisteren weer de vraag gekregen of ik kan helpen met een koolhydraatarm dieet. 

Mijn antwoord hierop is duidelijk: NEE

Ik ga proberen het begrijpelijk uit te leggen. Ons lichaam heeft koolhydraten nodig, het zijn de energieleveranciers voor ons lichaam. Onze voeding moet uit 40-70% uit koolhydraten bestaan. Onze hersenen kunnen niet zonder. Een andere belangrijke taak is de aanvoer van vezels, ontzettend belangrijk voor onze darmwerking. Onze darmen zorgen voor de opname van belangrijke voedingsstoffen, wat weer heel essentieel is voor alle organen in ons lichaam. Nou zijn koolhydraten onder te verdelen in de goeie en slechte koolhydraten. Uiteraard gaan we voor de goeie koolhydraten, deze zijn te halen uit alle volkorenproducten, zilvervliesrijst, fruit, groente enz. De slechte koolhydraten moeten we zo veel mogelijk proberen te vermijden, zoals, koek en snoep. Wanneer koolhydraten verteerd worden komen ze vooral als energieleverancier glucose in het bloed. Het lichaam kan het teveel aan glucose in de vorm van glycogeen opslaan in de lever of spieren. Wanneer je teveel koolhydraten eet, d.w.z. meer eten dan je nodig hebt, worden ze opgeslagen als vet. Dit gebeurt overigens ook met teveel eiwitten en vetten. 

Wat gebeurt als je koolhydraten elimineert uit je eetpatroon? Je lichaam heeft toch energie nodig om te verbranden. Er bestaat dan de kans dat er energie wordt onttrokken aan je spieren. Ook een tekort aan vit b, ijzer, magnesium enz. liggen op de loer. En dan de belangrijke vezels niet vergeten.

De vertering van koolhydraten begint overigens al in onze mond. Tijdens het kauwen wordt amylase, een enzym, geproduceert voor de start van de vertering van zetmeel. Goed kauwen heeft dus wel degelijk een functie.

De ziekte diabetus mellitus betekent dat er te weinig of geen insuline wordt aangemaakt in het lichaam. Dat betekent dat glucose niet of nauwelijks kan worden opgenomen uit het bloed, de bloedsuiker wordt te hoog. Bij deze ziekte kan het verminderen van de inname van koolhydraten positief uitpakken. Verminderen betekent dus niet het compleet weglaten van. Het advies is toch om dit onder begeleiding te doen.

Conclusie, zorg voor de juiste balans tussen koolhydraten, vetten en eiwitten.